späť

Školský karneval!!!

komentárov



 

Minulý rok sa nekonal, no o to vzácnejší bol v piatok 22. 2. 2019.

Deti sa už dlho pýtali, kedy a či vôbec bude a my sme boli veľmi radi, že sa stretli všetky priaznivé okolnosti: voľný kultúrny dom (Vďaka, obecný úrad!), vhodný termín, pomerne priaznivá aktuálna chrípková situácia v škole, skúsený realizačný tím (Ďakujeme, tím pod vedením pani T. Bagínovej!), DJ (Super, Jakub Ježík!), rodičia, ktorí sa podujali občerstvovať čajom smädné „masky“ (Ďakujeme, pani a pán Ďurišovci!), možnosť venovať fašiangom v škole jeden vyučovací deň (Ďakujeme, pani riaditeľka!) a najmä chuť detí (a rodičov) pripraviť si masky a dobre sa zabaviť.

Žiaci sa stretli v škole a jednu hodinu venovali svojej premene. Takže cez druhú vyučovaciu hodinu do kultúrneho domu napochodovali bytosti z ríše zvieracej, rozprávkovej, zo sveta fantázie i predstavitelia rôznych remesiel a povolaní, masky jednotlivé i skupinové, originálne, smiešne i strašidelné. No všetky spolu boli krásne. A najkrajšie boli vtedy, keď sa dokázali spoločne baviť, tancovať, tešiť sa. Bola súťaž v tanci i jedení šišiek, bola tombola, bol tanec a bola aj súťaž masiek, z ktorých však bolo veľmi ťažké vybrať iba niektoré. Na menšie deti nedozerali pani učiteľky a pán učiteľ, ale kráľovský dvor. Nad staršími bdeli nie triedne učiteľky, ale členky Hnutia žltých a oranžových viest.

Po štvrtej vyučovacej hodine odišli na obed prvostupniari, po piatej sa zdvihli, kulturák trochu skultúrnili a odišli aj druhostupniari. A pretože boli fašiangy, viete, čo bolo na obed?  Šišky!!!!!!!! (Ďakujeme, tety z jedálne!)

K čomu je vlastne taký školský karneval dobrý? Nielen k tomu, aby sa deti spoločne zabavili, i keď ani to nie je málo. Dôležité je, že mnohé triedy sa dali dokopy, aby vytvorili spoločné masky a boli spolu aj v iných situáciách, než zažívajú v škole. Ak sa dokázali rozprávať, dohodnúť, baviť, potom sa podarilo naplniť to, čomu hovoríme „osobnostný a sociálny rozvoj“. Zažili fašiangy v správnom čase a správnym spôsobom – to je to, čomu hovoríme „regionálna výchova“. Učitelia mali príležitosť vidieť deti ináč ako v triede a platí to aj naopak.

Na záver už len veta jednej účastníčky: „Dúfam, že bude karneval aj o rok!“

Milá moja, ja sa naň teším už teraz.

                                              

Fotky ku karnevalu nájdete TU.                                              




Diskusia




Hore