späť

JARNÝ POZDRAV PRÍRODE

komentárov



 

 

V našej susednej obci Trenčianske Stankovce pôsobí občianske združenie ROBÍME TO PRE DETI. Vzniklo s cieľom zabezpečiť rodinám s deťmi voľný čas strávený efektívne - formou športových, spoločenských, kultúrnych či výchovno-vzdelávacích aktivít, ktoré aj zabavia a zároveň i naučia niečomu novému. A vštepovanie zodpovednosti deťom za prostredie, v ktorom žijú, je jedna z priorít výchovy v 21. storočí. Toto považuje za nevyhnutné aj spomínané O.Z., a preto už po druhýkrát zorganizovalo podujatie s názvom DETI CHRÁNIA PRÍRODU. Na prvý pokus si, pochopiteľne, vybralo domáci región, teda obec Trenčianske Stankovce, kde na jeseň čistili okolie Váhu. Tento raz sme sa stali partnerom my.

Sobotné ráno 13. apríla nás vítalo dažďovými kvapkami, za ktoré sú záhradkári aj poľnohospodári určite vďační, ale pre túto zamýšľanú aktivitu by sme boli privítali aj vľúdnejšie počasie. Pán Ziegler s rodinou a jeho priatelia, ktorí sú členmi O.Z., však prišli vyzbrojení nielen vrecami a pracovnými rukavicami, ale aj úsmevom, dobrou náladou a optimizmom, ktorým „nakazili“ aj 18 detí s tromi pani učiteľkami, čo sa na Patlíkovú predsa len vybrali. Už pri poľnohospodárskom družstve sme začali zbierať odpadky. Neverili sme vlastným očiam, čo všetko ľudia dokážu vyhodiť v prírode – plasty, linoleum, koberec, obkladačky, oblečenie, pneumatiky, vedrá, tašku, čo doslúžila ... . Kým sme prišli na Patlíkovú, naplnili sme odpadkami 8 vriec. Deti boli veľmi aktívne a niektoré okrem zbierania rôzne artefakty (ako tieto neprírodné predmety presne označila tretiačka Lucka Z.) aj vykopávali. Na Pajte nás už čakali organizátori so zaujímavými tvorivými, prevažne veľkonočnými aktivitami. My sme sa však vybrali ešte vyčistiť les za Pajtou. Po príchode hore sme totiž zahliadli vyzbierané ďalšie vrecia odpadkov, hlavne plastov, preto sme aj my sme chceli ešte prispieť. A oplatilo sa. Našli sme napoly zhnitú školskú lavicu, hrdzavý fúrik a množstvo večného, nerozložiteľného plastu. Pán starosta zabezpečil odvoz smetí a bolo ich veru za plné auto, ktoré má naša obec na prevážanie väčšieho nákladu. Po práci už bola pripravená pahreba a my sme si pochutnali. Slaninka aj špekáčiky rozvoniavali, počasie sa umúdrilo a bolo príjemné bezvetrie. Deti v Pajte súťažili v maľovaní kraslíc, zajačikov a iných veľkonočných ozdôb, vonku si mohli zašportovať, pobehať. Kto splnil všetky úlohy, dostal darček a sladkú odmenu. Potom nasledovalo ešte sadenie stromčekov – oskoruší. Budeme ich pozorovať, ako budú rásť, krásnieť a možno sa dočkáme aj šťavnatých plodov.

Spolu sa do čistenia zapojilo 50 detí a dospelých. Sme radi, že okrem našich školákov prišli aj ďalší Turňania. Spoločne sme sa tešili z toho, že sme spojili sily a pomohli sme prírode. Zároveň sme však naznačili budúcej generácii aj cestu k správnemu environmentálnemu mysleniu. A nielen, že deti dokázali prežiť deň bez konfrontácie s telefónmi či inými mobilnými zariadeniami, ale urobili aj kus užitočnej práce, na ktorú sú právom hrdé. V mnohých ohľadoch sa tak spojilo príjemné s užitočným. V závere sme sa poďakovali organizátorom za vydarenú akciu a vybrali sme sa okolo kríža, popri kyselke a okolo polí späť do školy.

Tešíme sa na ďalšiu aktivitu O.Z. ROBÍME TO PRE DETI, ktorou bude Turniansky pedál, pripravovaný na 29. júna. Sledujte web-stránku školy i obce, kde sa dozviete podrobnosti.    

P.S.: Tomu, kto vyhodil do prírody vrecia rozbitých obkladačiek odkazujeme, že sa o ne nemusí obávať, už sú na zbernom dvore. Prosíme všetkých, ak rekonštruujete dom, alebo sa potrebujete zbaviť nejakého neporiadku, využite náš krásny zberný dvor, aby sa okolitá príroda udržala čistá i pre budúce generácie.  A nezabudnite na separovanie odpadu – pomôžete tak zhodnotiť veci, ktoré už doslúžili a dáte im druhú šancu poslúžiť znovu bez zbytočného zaťažovania životného prostredia.

                  

ochotní a nadchnutí zberači

zo ZŠ s MŠ Samuela Timona v Trenčianskej Turnej

 




Diskusia




Hore