späť

Ako o koronavíruse hovoriť s deťmi a uľahčiť im prežívanie súčasného obdobia...

komentárov



Vážení rodičia,

pretrvávanie pandémie koronavírusu a s tým spojené opatrenia ako domáca izolácia, karanténa a pod. môžu rovnako ako u Vás aj u Vašich detí umocňovať rôzne nepríjemné pocity, úzkosť či všeobecnú neistotu a zmätenosť z aktuálneho diania. V snahe pomôcť deťom spracovávať z toho vyplývajúce emócie, zodpovedať ich časté otázky a pre celkové uľahčenie komunikácie s nimi na túto tému by sme Vám radi ponúkli niekoľko tipov:

V prílohe nižšie nájdete slovenský preklad knihy Môj hrdina si ty! autorky Helen Patuck, vytvorenej na základe celosvetového výskumu podmienok mentálneho zdravia a psychosociálnych potrieb detí počas pandémie COVID-19. Jej pozitívne ladený príbeh, určený deťom vo veku približne 6 - 11 rokov, pre ne zrozumiteľnou, prijateľnou a nádej dodávajúcou formou vysvetľuje, ako môžu proti ochoreniu bojovať. Knižku je možné doplniť aj nasledovným ilustrovaným videom: https://www.youtube.com/watch?v=FdO7MHlCkys.

Podobným pomocným materiálom je Príbeh o perlorodke a motýľovi od psychoterapeutky a výskumníčky Ana M. Gomez, ktorý deťom cez text a praktické úlohy sprostredkúva spôsoby ako efektívne pracovať so svojimi emóciami, čo im môže byť nápomocné okrem aktuálnej aj v rôznych iných záťažových situáciách (slovenskú verziu nájdete taktiež v prílohách).

Národný ústav detských chorôb, prostredníctvom svojho občianskeho združenia NÚDCH Deťom, pripravil Doktoroviny ako pomôcku nielen pre deti so všetkými základnými informáciami o víruse, z ktorých najdôležitejšie sú stručne zhrnuté v krátkom komixe na konci tohto špeciálneho štvrťročníka, dostupného na nasledovnom odkaze: https://bratislavskykraj.sk/pre-deti-komix-kde-najdete-vsetko-o-koronaviruse/.    

Pod záštitou Slovenského Červeného kríža bol zase vytvorený Denník duševnej pohody s mnohými nápadmi aktivít na uvoľnenie vnútorného napätia a spestrenie náročných dní počas momentálnej domácej izolácie aj našim starším žiakom. Je dostupný na stiahnutie tu: https://redcross.sk/korona/dennik-dusevnej-pohody/.  

Pre priblíženie dôležitosti dodržiavania hygienických opatrení v tomto období, konkrétne sociálneho odstupu, a to pre deti zábavnou formou, spracoval medzinárodný vedecký tím stolovú hru „Poplach! Vírus v Nižných Domasedoch!“, podklady k nej na vytlačenie nájdete tu: https://ahojmama.pravda.sk/clanky/vytlacte-si-originalnu-hru-ktora-detom-vysvet/13593-clanok.html.  

A napokon, ak by ste chceli deťom spomínané opatrenia vysvetliť napríklad názornou ukážkou, môžete si to spoločne vyskúšať inšpirovaním sa nasledovným videom, v ktorom pani učiteľka vďaka jednoduchému „pokusu“ predvádza svojim žiakom dôležitosť umývania si rúk: https://emefka.sk/ucitelka-v-case-pandemie-naucila-deti-jednym-trikom-umyvat-si-ruky-jej-video-sa-stalo-viralnym/.

Veríme, že Vám spolu s Vašimi deťmi budú aspoň niektoré z uvedených materiálov nápomocné a prajeme Vám nielen pri ich využívaní dostatok pohody a pevného zdravia.

S pozdravom, školská psychologička Michaela Koukalová

kniha-moj-hrdina-si-ty-.pdf

pribeh-o-perlorodke-a-motylovi.pdf




Diskusia




Hore